Цените на основните храни останаха стабилни през седмицата 25.11 | 12:41

Брашното и захарта са поскъпнали със стотинка, олиото поевтинява

От Теодора Пенева

Отново различни тенденции се наблюдават в движението на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Това показва последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който проследява цените на дребно на продуктите в периода 14-21 ноември 2012 г. Средните за страната стойности са изчислени на базата на цените на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) в страната.

Леко увеличение бележи цената на захарта спрямо интервала 7-14 ноември 2012 г. – с 1 стотинка за килограм, което представлява поскъпване с под половин процент. Ръст е отчетен и при брашното, чиято стойност оставаше без промяна през последните седмици. Той също е в размер на стотинка, което в проценти се равнява на под едно на сто.

Непроменени остават цените на дребно на двата размера яйца (M и L), както и на цялото агне.

Слънчогледовото олио бележи лек спад на средната си търговска стойност – с 1 стотинка за литър (приблизително 0,3%). В по-голям размер са поевтинели двата вида пиле – замразено и прясно. Съответно пониженията са с 5 стотинки (1,04%) и с 3 стотинки (около 0,6%).

Сериозен спад е регистриран в средните цени на другите две разфасовки на агнешкото месо – бут и плешка. Той обаче се дължи на това, че през тази седмица е отчетено предлагане на месата в малките магазини в София, каквото не беше на лице през последния проучван период. Съответно това се е отразило на средноаритметичната стойност на разфасовките за страната.

Захар

Отново леко увеличение бележи цената на дребно на бялата кристална захар през седмицата 14-21 ноември. То е в размер на 1 стотинка, а средната стойност на продукта се е покачила до 2,28 лв./кг.

Почти не се наблюдавани ценови изменения по области. Най-същественият спад е този с 10 стотинки за килограм (3,9%) в малките магазини в Шумен, а най-отчетливото увеличение – това със 7 стотинки (3,3%), отбелязано в големите вериги в София.

Олио

С още стотинка за един литър е поевтиняло рафинираното слънчогледово олио на дребно в рамките на разглеждания период. Цената му е достигнала ниво от 3,19 лв./л.

По региони е отбелязано ценово раздвижване на някои места. По-сериозните намаления са регистрирани в ГТВ в областите. Най-значително олиото е поевтиняло в Добрич – с 6,4% или с 20 стотинки. Други два отчетливи спада са тези с 4,6% в регионите Силистра и София – съответно с 15 и с 16 стотинки. В ДТО в столицата пък е регистрирано най-същественото повишение на търговската стойност на олиото за периода – с 25 стотинки за литър или с цели 7,8%.

Брашно

След като през последните седмици търговската стойност на брашното тип 500 остана стабилна, между 14 и 21ноември тя отново се е увеличила – с 1 стотинка до ниво от 1,13 лв./кг.

Отбелязани са няколко ценови изменения на областно ниво. Повечето от поскъпванията са регистрирани в малките магазини в регионите. Най-сериозно цената на брашното се е вдигнала в ГТВ във Варна и в ДТО в Разград и в Русе – със 7 стотинки или с около 6,5% в различните области. Намаления са отчетени само в големите търговски вериги, като най-съществените са измерени в Монтана и във Враца – с 5 стотинки или с 4,7%.

Яйца

Отново не е отчетена промяна в средните цени на яйцата на дребно. През последния проучван интервал тези размер M отново са стрували по 28 ст., а яйцата размер L – 31 ст./бр.

Не са наблюдавани и съществени ценови раздвижвания на регионално ниво. И при двата размера яйца те са в рамките на 1-2 стотинки.

Агнешко месо

Разнопосочни движения бележат стойностите на дребно на трите основни разфасовки на агнешкото месо –цяло агне, бут и плешка.

13,14 лв./кг е средната цена на цялото агне за страната – без изменение на седмична база.

При агнешкия бут и при агнешката плешка е отбелязан спад в средните за страната стойности – съответно с 19 стотинки до 14,06 лв./кг и с 18 стотинки до 13,36 лв./кг. Причината е, че през периода 14-21 ноември е отчетено предлагане на двете разфасовки в малките магазини в София, каквото не беше регистрирано в рамките на предходния период. Тъй като там цените на бута и на плешката са най-ниски спрямо ДТО в останалите проучвани области (съответно - 11 лв./кг и 10,75 лв./кг), те са се отразили на средноаритметичните стойности за страната в посока ценови спад. Реално единствените изменения тази седмица са измерени в ДТО във Варна – с по 30 стотинки и за двете разфасовки на месото.

Пилешко месо

В рамките на интервала 14-21 ноември са поевтинели и двата проучвани вида пилешко месо – замразено и охладено пиле. Средната търговска стойност на замразеното пиле се е понижила с 5 стотинки до 4,75 лв./кг, а тази на прясното месо – с 3 стотинки до 5,24 лв./кг. Причината са понижените средни цени на пилето в големите вериги в страната. В резултат се е увеличил маржът между средните стойности на двата вида месо в ГТВ и в ДТО. Той е в размер на 24 стотинки при замразеното пиле и на 35 стотинки – при охладеното, като по-скъпо е предлагането в малките магазини.

Пиле – замразено

В ГТВ в страната са регистрирани осем ценови спада в рамките на 22-56 стотинки. Най-отчетливият е отбелязан в област Шумен – с 11,9%. Не са отчетени стойностни покачвания.

Промените в ДТО са пет, от които четири – поскъпвания. Двете по-сериозни са тези с 42 стотинки (8,6 на сто) в Перник и в София.

Пиле – прясно, охладено

И тук раздвижванията са били почти изцяло в големите търговски вериги. Отбелязани са десет ценови понижения – с от 5 до 50 стотинки, като най-същественото е измерено в Бургас и представлява спад с 9,5 на сто. Измерени са и пет поскъпвания с 5-25 стотинки, от които най-сериозното е било в региона на Кюстендил (с 5,1%).

Стойностите на прясното пиле са останали като цяло стабилни в малките магазини в страната, като единствената промяна е скокът с 33 стотинки (с 6,1%) в търговските обекти в София.

Водещи

Най-четени