Цените на производител на вътрешния пазар падат на месечна база 30.06 | 13:28

От НСИ отчитат покачване с 3% цените на производителите на цигари на вътрешния пазар

От Деляна Петкова

Националният статистически институт (НСИ) публикува данните за изменението на цените на производител през май. Статистиката обхваща промените на вътрешния пазар, т.е., промените в цените на промишлените продукти, произведени от българските предприятия и реализирани на пазара у нас.

От НСИ публикуват и общият индекс на цените на производител. Той се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2005 година.

Индекс на цените на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май намалява с 0.2% спрямо равнището от предходния месец, съобщи Националния статистически институт. 

Намаление на цените е регистрирано в добивната (с 1.7%), и в преработващата промишленост  (с 0.3%). При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ обаче е отчетено увеличение с 0.4%.

В преработващата промишленост по-значително падат на цените спрямо предходния месец при производството на основни метали (с 2.1%), при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (с 1.4%), и при производството на метални изделия, без машини и оборудване  (с 1%).

Увеличение има при производството на тютюневи изделия (2.9%) и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон. Там ръстът на цените на производител на месечна база е от 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар на годишна база нараства с 10%. Цените се увеличават в добивната промишленост (4.6%), в преработващата промишленост (10.1%), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (11.4%).

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо май 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - със 17.7%; производството на химични продукти - с 11.1%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.4%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 10.1%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.0%, допълват от НСИ.

Общ индекс на цените на производител

 

Общият индекс на цените на производител през май намалява с 1.3% на месечна база. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост (1.1%), в преработващата промишленост (1.7%), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ  (0.1 %).

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - със 7.6%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 1.3%, а увеличение е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6.2%, и при производството на тютюневи изделия - с 2.4%.

На годишна база увеличението на цените на производител е в рамките на 9.2%. В преработващата промишленост цените са се увеличили с 9 на сто спрямо май 2010 година.

 

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - с 15.9%, при производството на основни метали - с 15.1%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.7%. Намаление се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 8.8%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.7%.

Водещи