Цените по договорите с „Газпром” в Европа може да паднат със 17% през 2017 г. 11.07 | 10:39

Понижението може да се дължи на разширяване на източниците на доставки

От Христомира Бочкова

Според прогноза на Министерство на икономическото развитие на Русия, цените за газа на "Газпром” по дългосрочните договори в Европа през 2017 г. може да паднат със 17% до 320 долара за 1000 куб. метра.Така цената на 1000 куб. метра газ може да достигне до 320 долара за барел, съобщава в. "Ведомости”. 

Цените на компаниите в Европа са привързани основно към нефтените котировки. Според основната прогноза на Министерство на икономическото развитие през 2014 г. цената на петрола ще струва 104 долара за барел Urals, а през 2015 – 2016 г. – 100 долара за барел, което означава, че фактически тя няма да се промени.

Намаляването на цените ще стане заради "разширяване на източниците на доставки, в това число и използването на технологиите за добив на шистов газ”, отбелязват от Министерство на икономическото развитие. В средносрочна перспектива това ще доведе до насищане на пазара. В резултат цените на газа може постепенно да се понижат заради тези  на петрола. 

Цените на "Газпром” в Европа достигнаха най-високия си таван през 2008 г., по време на кризата спаднаха и се върнаха към предното ниво едва през 2012 г. През миналата година отново започнаха да се понижават. Това даде възможност на "Газпром”да увеличи експорта до рекордни обеми, според представител на министерството.

Преди ден стана ясно, че за да има достатъчно запаси да изкара есенно-зимния период, Украйна трябва да купи още 7,6 млрд. кубически метра газ. Очаква се тези обеми да бъдат закупени от Русия, заяви украинският вицепремиер Владимир Гройсман.

Припомняме, че по думите на председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер дългът на Украйна към газовия гигант е нараснал до 5 млрд. долара.

Водещи

Най-четени