Цигари и алкохол най-евтини в България 21.06 | 16:09

Цените на храните у нас са сред най-ниските в Европейския съюз

От Десислава Маданска

България се нарежда сред страните с най-евтина храна в Европейския съюз за 2012 година, сочат данните на Евростат. Най-ниски са цените в Полша, следвана от Румъния. Страната ни е на трето място, а след нас е Литва.

От данните на Евростат става ясно, че разликата между цените на храните и безалкохолните напитки между най-скъпата и най-евтината страна в ЕС е повече от два пъти, съобщава Econ.bg.

Най-скъпа е храната в Дания – със 143% от средното за съюза. Втора е Швеция, следвана от Австрия, Финландия, Ирландия и Люксембург.

У нас обаче ядем най-евтиния хляб в ЕС – цената му е 57% от средната за съюза. Най-скъп е насъщният в Дания – 159% от средните стойности.

Освен хляба най-евтин у нас е и алкохолът – 67% от средната цена за ЕС. Най-много пари за пиене се дават във Финландия – 175% от средните стойности.

Месото е най-евтино в Полша и най-скъпо в Дания и Австрия.

Що се отнася до цигарите, разликата в цените в най-скъпите и най-евтините държави е повече от четири пъти. Най-евтино излиза да си пушач в Унгария, Литва и България, а най-скъпо – в Ирландия, Великобритания и Швеция. 

Още за потребителските цени можете да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени