Цигарите поскъпват 11.11 | 16:21

Акцизът се вдига с около 25% от 2015 до 2018 година

От Мая Александрова

Сигурно е – цената на цигарите започва да се вдига поетапно от 2015 г. Това се случва заради вдигането на акцизите.

Акцизът ще се увеличава от 2015 до 2018 година. Според европейските изисквания налогът трябва да достигне 90 евро за хиляда къса цигари. Това означава увеличаване на акциза с около 25%, потвърди зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, съобщава Econ.bg.

Тя посочи, че е трудно отсега да се сметне с колко ще поскъпват цигарите. Един от вариантите е кутията, която в момента струва 5 лева, да стане 7 лева.

Людмила Петкова представи на пресконференция данъчната политика и данъчното законодателство в средносрочен план. Основните приоритети на данъчната политика за периода 2014–2016 г. са намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите, стимулиране на икономическото развитие, инвестициите и заетостта и повишаване на бюджетните приходи.

Визията на МФ за периода е основана на запазване на ниските данъчни ставки за корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица, като важен стимул за инвестициите, икономическия растеж и заетостта, подчерта Петкова. Тя заяви, че се цели също така повишаване на данъчните ставки за определени категории акцизни стоки, съобразно изискванията на европейското данъчно законодателство.

Промените в данъчното законодателство за 2014 г. са свързани с реализирането на законодателни мерки по основните приоритети на данъчната политика. Приетите промени са свързани и с усъвършенстване на законодателството за улесняване на практическото му прилагане, както и за привеждане в съответствие на националното законодателство с правото на ЕС, съобразно директивите и практиката на Съда на ЕС.

За 2014 г. са приети промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Закона за местните данъци и такси.

Заместник-министърът обясни детайлите на промените в тези закони и кои приоритети на правителството са били водещи при формирането им. Тя уточни, че все още не са приети от Народното събрание промените в ДОПК по отношение на фискалния контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната.

Людмила Петкова коментира и изпълнението на приходната част на бюджета и подчерта, че изоставането от миналите месеци вече е преодоляно. Възстановеното ДДС на фирмите за месеците юли, август и септември е в размер на 1,7 млрд. лв., като за сравнение Петкова посочи, че за 2012 г. средномесечно са възстановявани по 430-480 млн. лв. ДДС.

В момента бизнесът може да разчита на редовно възстановяване на ДДС, а предприетите мерки от МФ в началото на юни за подобряване на събираемостта на приходите вече дават резултат.

Водещи

Най-четени