Цигарите ще поскъпнат от 2015 г. 11.09 | 17:51

По-големият дял на акциза в цената стимулира контрабандата

От Елица Елефтерова

През следващата година акцизите върху цигарите ще се запазят на нивата, на които са в момента, но след 2014 г. последващите три години налозите ще бъдат увеличени значително. Причината са отново изискванията на Европейския съюз (ЕС), който планира нови ставки за цигарите. Това означава по-скъпи цигари още от 2015 г.

По-големият дял на акциза в цената стимулира контрабандата

До края на 2017 г. у нас трябва да бъдат въведени два вида налози върху тютюневите изделия. Единият предвижда общ минимален акциз като процент от среднопретеглената продажна цена на дребно на цигарите. Другият е минимален размер на акциза, независимо от среднопретеглената продажна цена. Той не трябва да е по-малко от 90 евро за 1 000 цигари, показват анализите на Industry Watch.

България, заедно с Естония, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния, получава преходен период до 31 декември 2017 г., за да постигне въведените минимални нива. Това ни дава глътка въздух, за да може Министерство на финансите да подготви поетапно поскъпване на цигарите.

Делът на данъчната тежест от крайната цена също ще се разшири. Това, от една страна, ще подтисне потреблението, а от друга - ще увеличи стимулите за избягване на облагането. България има известна свобода да прецени с колко да повиши специфичния акциз и с колко пропорционалния.

Като цяло повишаването на специфичния акциз води до по-силно поскъпване на по-евтините цигари. От своя страна, неравномерната промяна на цените в различните сегменти оказва влияние върху потреблението на цигари, а оттам и върху събираемостта на приходите в бюджета.

Когато става дума за поскъпване на цигарите, съвсем естествено, това води до повишаване на контрабандата. Този факт е особено чувствителен у нас, заради ниските заплати на хората, както и поради факта, че половината от възрастното население пуши.

Вдигането на акцизите ще отвори допълнителна работа на Агенция "Митници" за пресичане на контрабандните канали за доставка на цигари. У нас в момента никой не води статистика колко голям е оборотът при контрабандата с този артикул.

Сивият сектор при продажбата на цигари е около и над 20% от общите продажби. Има обаче райони от страната, където този процент е доста по-голям и достига до 80%.

Още за цената на цигарите четете в Econ.bg.
 

Водещи

Най-четени