Цитрусовите плодове поскъпват заради гръцката блокада? 08.02 | 13:08

Все пак последиците не са толкова сериозни, колкото бяха при миналогодишните блокади

От Елица Елефтерова

Последиците за българската икономика от блокадата на границата с Гърция не са толкова "брутални", колкото бяха при същата ситуация през миналата година. Най-сериозната опасност е възможното поскъпване на цитрусовите плодове.

Това заявиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на конференцията "Влияние на климатичните промени върху българската икономика".

Българското правителство очаква гръцките власти да вземат мерки, които да не позволят нови блокади на границата с Гърция.

Според Трайков от Атина има уверение, че се работи по въпроса предвид и заплаха да повдиганем темата на всички нива в Европейския съюз. "Ако ситуацията се влоши, ще искаме компенсации", каза още Трайков.

Според Мирослав Найденов зад сегашната блокада стоят гръцки текстилни производители, които са основната движеща сила, а не толкова гръцките фермери. Не може заради вътрешните проблеми на Гърция да страда нашата икономика, допълни той.

Водещи

Най-четени