Цял свят на протест срещу "финансовия тероризъм" 15.10 | 13:55

Демонстрации ще има в над 950 града в 82 страни

От Петя Михайлова

Движението "Окупирай Уолстриийт” ще протестира днес наред с 950 града в 82 страни по света и този протест ще бъде обявен за международен ден за солидарност срещу корумпираността и алчността на най-богатите хора в света, съобщава РИА Новости.

Хиляди души в Австралия и Нова Зеландия вече организираха демонстрации в подкрепа на протестите срещу "финансовия тероризъм”, които се провеждат в Ню Йорк и други мегаполиси на САЩ.

В столицата на Нова Зеландия Уелингтън на протест излязоха около 200 души, в южния град Крайстчърч протестиращите бяха 50. В австралийския град Сидни протестираха близо 2000 души, вкл. представители на различни профсъюзи и местни граждани. Протестът беше проведен пред сградата на Резервна банка на Австралия.

Според медиите протестите са имали мирен характер.

Митинги вече се проведоха и в американски градове като Денвър, Сиатъл, Сан Диего и Ню Йорк. Демонстрации са очакват и в лондонското Сити - финансовото сърце на британската столица. В Мадрид активистите ще извървят пътя до емблематичния площад, от който през пролетта започна движението на възмутените.

Протестите в Ню Йорк започнаха на 17 септевмри. Участниците в акцията под името "Окупирай Уолстрийт” разположиха палатков лагер в близост до сградата на Нюйоркската фондова борса, където и до момента провеждат демонстрации. Участниците протестират срещу политиката на властите и финансовите институции, наричайки я "финансов тероризъм”.

 

Водещи