ЧЕЗ влага 400 хил. лв. в електроразпределителната мрежа на София 03.04 | 10:54

От Кремена Бедерева

ЧЕЗ планира да инвестира близо 1,1 млн. лева в рехабилитация, развитие и модернизиране на електроразпределителната мрежа на Западна България през април, съобщиха от дружеството.

От тази сума компанията е предвидила 400 хил. лева за електроразпределителната мрежа на София.

Близо половината от планираните за столицата инвестиции ще бъдат вложени в присъединяване на абонати в районите "Витоша”, "Нови Искър”, "Люлин”, "Надежда” и "Панчарево”.

В плановете на ЧЕЗ за София са включени и авариен ремонт на кабели ниско и средно напрежение в столичния квартал "Младост” и авариен ремонт на кабел ниско напрежение в кв. "Лозенец”. Предстои и подмяна на кабели ниско напрежение в района на площад "Славейков” и участък от ул. "Гурко”.

"Основната цел на ЧЕЗ е да предложи европейско качество на услугите за своите клиенти. Именно това е и основната мотивация на всяка инвестиция, която правим. За съжаление недостатъчният обем на одобрените ни инвестиции ни позволява да извършваме единствено най-належащите дейности по мрежата.

Надяваме се регулаторът да ни одобри по-голяма инвестиционна програма, така че да имаме възможност да правим осезателни подобрения на съществуващата мрежа”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За настоящия регулаторен период (2008-2013) ДКЕВР одобрява на ЧЕЗ инвестиции в размер на 71 млн. лева средно годишно.

За да постигне европейските стандарти в електрозахранването и да разреши в оптимални срокове казусите с изкупуването на енергийни съоръжения и присъединяването на производители, използващи ВЕИ, компанията се нуждае от утвърдени инвестиции в размер на 152 млн. лева годишно.

ЧЕЗ е един от най-големите инвеститори в енергетиката на страната. От стъпването си на българския пазар през 2005 г. до края на 2010 г. компанията е инвестирала 435 млн. лева.

Водещи

Най-четени