ЧЕЗ инвестира 2.5 млн. лв. в ел. мрежата 11.09 | 10:43

От стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. групата на ЧЕЗ в България е инвестирала над 450 млн. лева

От Кремена Бедерева

2,5 млн. лева ще инвестира "ЧЕЗ Разпределение България” АД в рехабилитация, модернизиране и развитие на електроразпределителната мрежа на Западна България през септември.

От общия обем средства компанията предвижда да вложи 350 хил. лева в дейности, свързани с присъединяване на нови клиенти в София, съобщиха от дружеството.

Най-големият обект, чието стартиране предстои през този месец, е подмяната на 78 хил. метра увредени при кражби кабели от подстанция "Витоша", която захранва централната градска част на столицата. Стойността на проекта е 1,3 млн. лева, като се предвижда от тях 1 млн. лева да бъдат вложени до края на месеца.

Подмяната на кабелите от подстанция "Витоша” е вторият етап от плана за подмяна на увредени при посегателства кабели в София. На 7 септември "ЧЕЗ Разпределение България” АД приключи подмяната на 57 хил. метра кабели от подстанция "Хиподрума", а през следващата година е предвидена и подмяната на 94 хил. метра кабели от подстанция "Красно село”.

"Крайната цел на всеки един обект, който реализираме, е да повишим качеството и надеждността на захранването за нашите клиенти и да подобрим услугите, които им предлагаме. За съжаление, обемът на одобрените ни инвестиции е недостатъчен за реализацията на всички належащи проекти. Въпреки ограничените ресурси ние ще продължаваме да работим усилено, за да доближаваме предлаганите от нас услуги до европейските стандарти", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През февруари тази година ЧЕЗ внесе в ДКЕВР предложение за увеличаване на обема на одобрените инвестиции до 152 млн. лева годишно. В решението на регулатора за цените на електроенергията в периода 1 юли 2011 г. – 30 юни 2012 г. предложението на компанията не бе взето предвид.

От стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. групата на ЧЕЗ в България е инвестирала над 450 млн. лева за поддържане, рехабилитация и развитие на електроенергийната инфраструктура в Западна България.

Водещи

Най-четени