ЧЕЗ може и да опита да купи държавния дял в компанията 08.09 | 13:18

Правителството обяви преди месеци, че ще се освободи от дяловете си в електроразпределителните дружества

От Деляна Петкова

Не изключвам възможността ЧЕЗ да участва в надпреварата за приватизация на миноритарния дял в дружеството. Това каза пред медии Алеш Дам, председател на Управителния съвет на ЧЕЗ Разпределение България, цитиран от БТА.

Трябва да уважаваме решението на българската държава, която иска да приватизира миноритарния дял. За нас е по-добре да имаме силен партньор, какъвто беше българската държава, защото тя също има интерес от благосъстоянието на дружеството, бяха думите на Дам. 

За нас това решението за продажбата на държавния дял не е най-приятното, но го уважаваме, допълни още той.

Алеш Дам информира, че ръководството на ЧЕЗ си сътрудничи активно с държавата за предоставяне на необходимата информация за започването на приватизационната процедура.

iNews.bg припомня, че преди месеци правителството реши да продаде държавните дялове в електроразпределителните дружества у нас. Държавата държи по 33% от капитала на ЧЕЗ и ЕВН, които представляват съответно 1 650 акции от капитала на чешкото дружество и 63 624 акции от капитала на ЕВН.

Пет компании са подали оферти за инвестиционен посредник при продажбата на дяловете. Техните документи се разглеждат от Агенцията по приватизация.

Водещи

Най-четени