Чакаме 200 млн. лв. от концесии до края на годината 24.09 | 17:58

Миналата година те са били 63 млн. лева

От Ралица Стоянова

Приходите от концесионни възнаграждения до края на 2012 г. ще бъдат в размер на близо 200 млн. лева, заедно с внесения бонус за търсене и проучване в блок "Хан Аспарух". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференция относно стойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия в Европа в Пловдив.

През 2011 г. са постъпили повече от 63 млн. лева приходи от концесионна дейност, след промените в Закона за подземните богатства, според които 50% от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, каза още  Добрев.

Той определи създаването на Единния орган за управление на подземните богатства като една от най-успешните реформи на правителството. Министърът обяви, че дадените в последната година и половина разрешения за търсене и проучване и предоставените концесии ще доведат до инвестиции от над 500 млн. лв. в страната.

По думите му в резултат на дейността на Единния орган към момента действащите и контролирани договори за добив са 500 броя, а тези за търсене и проучване – 120.

Според Добрев добивният отрасъл е от решаващо значение както за българската, така и за европейската икономика и неговото устойчиво развитие гарантира сигурни приходи за страните, разкриване на нови работни места и ефективно оползотворяване на природните ресурси.

 

 

 

Водещи

Най-четени