Чакаме докладите за енергетиката ни всеки момент 07.05 | 14:17

Не бива да се пипа на парче, смята Асен Василев

От Ралица Стоянова

Докладите на ЕК и Световната банка от проверките в българския енергиен сектор трябва да излязат единият на 15 май, а другият - седмица по-късно. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, предаде БТА.

Той добави, че проверките в енергетиката не се правят самоцелно, а с идеята да се види къде са болните места в системата и по какъв начин тя може да се реконструира, така че да е устойчива, без това да води до повишение на цената на тока за крайния потребител.

"Не бива да се пипа на парче, а интегрирано по цялата система. Най-лесните решения са да си затворим очите и да решим проблема на парче", каза Василев.

Той обясни, че в момента се говори, че ограничаваме зелените мощности, никой не говори, че АЕЦ "Козлодуй" също е ограничен - V блок е спрян в планов ремонт, но VI блок също е ограничен и в момента работи на 75%. Василев допълни, че не се ограничава един производител за сметка на друг и не се нарочват зелените, а има ограничения навсякъде по системата.

Според президента Росен Плевнелиев има много неефективности в системата и единствената цел на проверките, които засягат всички по веригата, е да се осветли всичко и да се види кой, какво и защо прави в цената на тока.

Президентът изтъкна, че ще има законодателни промени в пакет, който са готови - за ДКЕВР, Закона за енергетиката, на енергийната стратегия, ще има заключение от проверките на ЕК, Световна банка и ЕБВР, и всичко това в интерес на българските граждани.

Водещи

Най-четени