Частни съдебни изпълнители искат да блокират сметките в интернет 10.02 | 11:32

Електронният запор щял да намали таксите, които длъжниците плащат

От Десислава Маданска

Частните съдебни изпълнители поискаха да могат да налагат запор на имоти и банкови сметки по интернет. Идеята е с помощта на електронен подпис те да изпращат съобщение до трезорите за блокиране пари и имущество.

Според бирниците, ако това стане възможно, таксите, които длъжниците плащат, ще намалеят 30 пъти. Сега таксата за запор на сметки във всички банки е около 540 лв., информира в. "Стандарт". Съдебните изпълнители посочиха, че с въвеждането на електронен запор тя ще падне на 18 лв.

по думите на частния съдебен изпълнител Георги Дичев промяната ще спести време, разходи и ще създаде облекчение особено за малките дела.

"За запор от 200 лв. се плащат 300-400 лв. такси, като се добавят и адвокатски възнаграждения, сумата става голяма", заяви Дичев.

Според адвокатската гилдия обаче подобна промяна ще е в ущърб на гражданите.

Адвокат Величка Василева заяви, че не поставя всички под един знаменател, но някои частни съдебни изпълнители злоупотребяват с правата си.

"За гражданина е много трудно да се защити. По-добре да се заплащат по-високи такси от длъжниците, но да бъдат защитени правата и интересите им, отколкото да търсим евтините варианти", посочи тя.

Представители на държавата също са скептични, че промяната може да се осъществи сега. Според заместник-министъра на правосъдието Сабрие Сапунджиева тя няма как да стане без промяна в ГПК.  

Водещи