Часът на истината настъпи: "За" или "против" актуализация на бюджета 18.11 | 07:50

Депутатите гласуват и допълнителни 100 милиона лева за бюджета на НЗОК

От Теодора Кокаланова

Очаква се депутатите да обсъдят и гласуват на първо четене актуализацията на държавния бюджет. С прекрояването на държавните финанси се предвижда рекорден дефицит до 3,7%, или близо 3 милиарда лева.

Аргументът - досегашният вариант на бюджета заложил нереални приходи и съответно - неизпълними разходи, предаде Нова телевизия. Депутатите ще гласуват и допълнителни 100 милиона лева за бюджета на Здравната каса.

Преди деловата част в Народното събрание тържествено ще бъдат посрещнати българските участници в детската Евровизия - Крисия, Хасан и Ибрахим. Гостуването им е по покана на парламентарния шеф Цецка Цачева.

В проекта особено внимание е обърнато на необходимостта от допълнителни средства за бюджета на вътрешното министерство. По-голямата част от тези пари ще бъдат използвани за изплащане на заплати на служителите към ведомството. Според изчисленията необходимите допълнителни средства възлизат на 125,7 млн. лв. От тях 110 млн. лв. са за трудови възнаграждения на персонала, а 15,7 млн. лв. – за издръжка на системата на МВР за 2014 година.

Заедно с това трябва да бъдат осигурени 50 млн. лв.за социални плащания. 36 млн. лв. от тях са за помощи за домакинствата, както и за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане. Останалите 14 млн. лв. са за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на социалния министър.

Водещи

Най-четени