Чейндж бюрата мамят туристи по Черноморието с нови трикове 31.08 | 15:20

Масово бюрата са станали финансови къщи, за да не попадат под ударите на закона

От Георги Велев

Чейндж бюра по Черноморието продължават да дерат кожи. Въпреки ограниченията на закона собстениците им продължават да правят сделки на ръба на закона, съобщава "Нова телевизия". Само по Южното Черноморие обменните бюра са над 400 като голяма част от тях са в комплекса Слънчев бряг. Въпреки че законът определя максимална разлика в курса, от която бюрата нямат право да се отклоняват, много търговци на валута намират вратички и мамят туристите.

Първият капан при обмяната на валута дебне туристите още при пристигане то им на летището. Проверка на медията е установила, че курсът, на който чейндж бюрото на летище "Бургас" купува, е далеч под официалния на БНБ – малко над 1.50 лева за евро.

Според закона обаче разликата от официалния курс на БНБ и този в чейндж бюрата не трябва да е повече от 5%. При чейндж бюрата в "Слънчев бряг" се използва друга вратичка на закона. Оказва се, че тези структури са се регистрирани не като чейндж бюра, а като финансови къщи. Така не попадат под контрола на данъчните и те нищо не могат да направят след като туриста се е разписал под разписката за обмяна на валута.

Измамите обаче не спират до тук. На много от таблата пред чейндж бюрата въобще липсва курс продава. За това клиентите трябва внимателно да следят на какъв курс са обменили парите се и то преди да подпишат.

Разбира се, туристите не трябва да се доверяват и на мними сарафи, които обменят валута пред самите чейндж бюра или вътре в хотелите. Част от ужилените чужди туристи вече са си научили урока и обменят парите си единствено в банките.

Водещи

Най-четени