Чейнджбюрата ще се регистрират само в НАП 15.01 | 12:37

Те ще се лицензират от КФН като инвестиционни посредници

От Десислава Маданска

Институциите, извършващи обмяна на валута в брой или сделки, свързани с финансови инструменти, вече ще се регистрират само в Националната агенция за приходите (НАП) като обменни бюра.

Те ще се лицензират от Комисията за финансов надзор като инвестиционни посредници, но няма да подлежат на регистрация в Българската народна банка (БНБ). Целта е да се избегне дублирането на законови разпоредби и компетенции на различни административни органи.

Това е записано в промени на Закона за кредитните институции, внесени от Министерския съвет, които депутатите приеха на първо четене.

Предлага се регистрационната процедура в БНБ да се запази само за тези лица, които са съществени за определяне на облика на пазара. Във финансовата институция ще продължат да се регистрират дружествата, предоставящи заеми със собствени средства или извършващи финансов лизинг, гаранционни сделки, придобиване на вземания по кредити и друга форма на финансиране или придобиващи участия в банки или в други финансови институции, информира БТА.

С измененията се въвеждат изискванията на европейската директива за осъществяването на дейност от кредитните институции и инвестиционните посредници.

В закона се въвеждат и някои нови изисквания към членовете на органите за управление на банките, свързани с упражняваните от тях функции, както и изискване за подготовка от банките на планове за възстановяване.

Също така се обособява независима функция по преструктуриране на банки в БНБ съгласно изискванията на Директивата за капиталовите изисквания. Предлага се въвеждане на изисквания за оповестяване от БНБ на установени нарушения и на конкретна информация за наложените административни санкции. 

Водещи

Най-четени