Черен пазар на тютюн 22.11 | 10:55

Земеделците продават нелегално реколтата си заради ниската изкупна цена

От Теодора Кокаланова

Все повече тютюнопроизводители се изкушават да продават реколтата си нелегално заради по-високата цена, която получават. Това обаче е незаконно и производител от Гоцеделчевско вече е бил арестуван за 24 часа заради контрабандно предлагане на тютюн.

Производителите от региона признават, че са принудени да търгуват с продукцията си на черно, заради ниската изкупна цена, която получават от фирмите, с които са сключили договор. По-смелите от тях са намерили дори начини как да произвеждат цигари и да ги изнасят в насипно състояние в Гърция.

Според закона пласирането на тютюн по този начин се смята за престъпление и земеделецът може да получи ефективно наказание. И тази година фирмите-изкупвачи ще оценят килограм тютюн на не повече от 6 лева.

Според производителите реалната му цена е около 9 лв. Те се чувстват ограбени и незащитени и затова обмислят протести, съобщи TV7. Ако държавата не се намеси и не упражни контрол върху фирмите с лиценз за изкупуване на тютюн, земеделците от Гоцеделчевско се заканват да блокират пътя за Гърция. 

 

 

 

 

Водещи