Черпим италиански опит за сливането на КЗК и КЗП 10.06 | 16:35

Пламен Орешарски обсъди с еврокомисаря Невен Мимица законопроекта за Защита на потребителите

От Мина Стойчева

Ще черпим от италианския опит за евентуалното сливане на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Тази идея дойде от европейския комисар по политиката за потребителите Невен Мимица по време на неговата среща с премиера Пламен Орешарски.

"Споменах на комисаря за наши планове в тази връзка да обединим Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите. Получихме препоръка да проучим добре италианския опит, където успешно е направено такова сливане", коментира министър-председателят.

Друга тема, по време на разговора между двамата, беше законопроекта за Защита на потребителите. В него трябва да бъдат внедрени нормите на европейската директива, която се отнася до тази тема. Нормативният акт е минал на първо четене в парламента и се очаква да бъде обсъден повторно.

"За мен беше чест и привилегия да проведа днес среща с министър-председателя Орешарски по време на потребителската си мисия в България. Това беше чудесна възможност да се потвърди ангажиментът на правителството и на премиера - да се отстояват интересите и правата на потребителите, да се изпълнява тази политика във всички аспекти на националното и европейското законодателство", каза Невен Мимица.

Той потвърди необходимостта от съответствието на националното ни законодателство с европейските норми по темата за защита на потребителите. Мимица допълни още, че всички национални и специализирани органи трябва да си взаимодействат в тази област.

Водещи

Най-четени