Четенето на книги на 16 повишава шансовете за кариера на 30 10.04 | 16:34

Нито едно друго извънкласно занимание не се отразява директно на кариерата, както четенето на книги

От iNews.bg

Четенето на книги, обаче като част от извън учебните занимания, когато сме на 16 години може да повиши шансовете за заемане на по-добра длъжност на 30-годишна възраст.

Любопитното проучване е изготвено от Оксфордския университет. В него са участвали над 17 хил. души, родени през 70-те години.

Според данните момичетата, които на 16 години са чели книги, които не са заложени в програмите на училище, имат 39% по-голям шанс да заемат добър професионален или мениджърски пост. Ако не са били любители на книгите – шансовете им са само 25 на сто.

При момчетата се оказва, че книгите увеличават шансовете от 48% до 58 на сто, допълват учените.

Обяснението може би се крие във факта, че четенето на книги развива мозъка. В същото време обаче изявените професионалисти са по-любознателни и четат така или иначе, коментират още учените.

Факт е обаче, че нито една друга дейност в свободното време не оказва значително влияние върху кариерата по-късно. Нито посещения в музеи, кина или концерти, нито дори спортна дейност или друго хоби като готвене, например, спомагат за заемането на атрактивни постове.

Учените с усмивка коментират, че компютърните игри директно нито помагат, нито вредят на кариерата ни. Те обаче значително намаляват шансовете да попаднем в добър университет.

Четенето на книги помага и за попадането в университет – ако младежът на 16 години чете активно, свири на музикален инструмент и посещава редовно музеи и галерии, шансовете за попадане в университет значително се увеличават. За момчетата увеличението от 24 на 54%, а за момичетата – от 20 на 48 на сто.

 

Водещи

Най-четени