Чобанов: Изтичането на средства от банките е овладяно 08.07 | 17:27

България няма да емитира нови облигации до края на годината потвърди той

От Мина Стойчева

Изтичането на средства от банките е овладяно и няма да се повтори. Това каза финансовият министър Петър Чобанов в интервю за "Блумбърг". По неговите думи държавата е готова да окаже подкрепа на банковата система в случай на нужда.

"На лице е тази възможност за ликвидна помощ и заедно с Българската централна банка следим в тясно сътрудничество ситуацията с банковия сектор у нас и при необходимост сме готови да предоставим нужната помощ", коментира министърът по отношение на одобрената от Европейската комисия схема за осигуряване на ликвидност на финансовите институции у нас.

По думите на Петър Чобанов използването на тази помощ няма да е необходима. Той увери, че ситуацията в момента е овладяна и спокойна. Финансовият министър подчерта, че българските политици са ангажирани с фискалната дисциплина, без значение коя партия е на власт. Този факт от своя страна подкрепя финансовата стабилност на страната и инвеститорското доверие.

Чобанов увери и че вложителите у нас могат да бъдат спокойни заради валутния борд в страната. Според него това е най-добрият режим на обменния курс, който бихме могли да имаме.

По думите на министъра случаите в банковата система от последните седмици не са оказали негативно влияние върху икономиката на страната, както и върху стремежът на правителството да бъде постигнат икономически растеж в рамките на 2,1%. Според него тази цел е постижима.

"Това, което се случва в момента, се приема от инвеститорите само като "шум", който ще отмине", коментира финансовият министър.

"България няма да емитира нови облигации на международните пазари преди следващата година и най-вероятно до 2016 г. след като миналия месец пласира успешно 10-годишен външен дълг за 1,5 млрд. евро", обясни Петър Чобанов. Става въпрос за пласираните на 27 юни ценни книжа с годишна лихва от 2,95% и с доходност от 3,055%.

Министърът на финансите подчерта, че емитирания външен дълг "е най-доброто пласиране, което някога сме правили на международните пазари". По неговите думи това е доказателство, че международните инвеститори имат доверие в страната ни.

Водещи

Най-четени