Чобанов: Не ни застрашава нова банкова атака 08.07 | 11:32

Министърът подчерта, че държавата стои зад финансовите институции у нас

От Мина Стойчева

Финансовият министър Петър Чобанов отрече слуховете за възможна нова банкова атака в интервю за международното издание CNBC. По неговите думи гаранция за това е успешната емисия външен дълг, която беше реализирана на международните капиталови пазари.

"Добрата цена на облигациите, ниската доходност, спредът спрямо осреднения лихвен суап и спрямо германските федерални облигации показват, че международната инвеститорска общност има доверие в България", обясни той.

Петър Чобанов добави още, че по време на разговорите си с тях се оказало, че пазарът е възприел скорошните случаи в банковата система у нас като "шум". По думите на министъра принос за задържането на инвеститорския интерес имат силните макроикономически и фискални показатели.

"Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси", казва още в интервюто Чобанов.

Финансовият министър подчерта, че благодарение на одобрената от Европейската комисия държавна помощ ще се осигури незабавна ликвидност на застрашена от атаки банка в случай на нужда. 

Водещи

Най-четени