Чобанов: Не се налага нов заем за страната 14.06 | 12:22

Пазарът има доверие на правителството, заяви министърът

От Мария Стоянова

Към момента не се налага взимането на други заеми на външните пазари. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов. По думите му коментарите за дупка в бюджета от 10 млрд. лв. категорично не са верни.

Чобанов допълни, че не може да се говори за фалит на държавата, при положение че в края на на февруари 2013 г. фискалният резерв е бил 3,9 млрд. лв., а към края на април тази година е 6 млрд. лева.

Той коментира, че въпреки истеричното говорене, на вътрешния пазар има намаляване на доходността на държавните ценни книжа, тъй като пазарът има доверие на правителството, че то може да посреща и обслужва своите задължения.

"Целта на външната емисия е да не се изтегля тази ликвидност от икономиката на страната, за да остане тя в банковата система и да дадем възможност за съживяване на кредиртирането", каза още той.

Петър Чобанов коментира и дефицита към април 2014 г., като заяви, че стратегията на фискалната политика и на изпълнението на бюджета като цяло, е за постоянно ускоряване на приходите всеки следващ месец в годината.

"Това може да се види и от данните, които показват, че ако за първите четири месеца на годината, при данъчните приходи, без осигуровките, които се събират от НАП, има нарастване с 0,7%, то за първите годината този показател се увеличава съвкупно до 5,5 процента.", коментира министърът пред Дарик радио.

Министърът припомни, че тази година не е имало това напрежение, каквото се е наблюдавало през 2013 г., когато е трябвало да се платят средствата на земеделските производители.

По отношение на данъците министърът на финансите заяви, че категорично не би трябвало да има увеличение на ставките. Той коментира и евентуалните промени в методиката за определяне на такса смет, която трябва да е свързана с реалната цена на услугата.

Водещи