Чобанов: Няма да има фалити на болници 02.07 | 17:47

Финансовият министър потвърди, че банките у нас са стабилни

От Мина Стойчева

Прогнозираните фалити на болници през септември няма да се състоят. Това смята финансовият министър Петър Чобанов. По неговите думи до момента приходите от здравни осигуровки вървят с добри темпове и бележат сериозно нарастване спрямо миналата 2013 г.

Министърът потвърди, че е отчетено преизпълнение на приходите от здравни осигуровки. Те ще бъдат върнати в бюджета на Здравната каса и това ще помогне за нормализирането на обстановката в сектора.

По отношение на състоянието на банковата система у нас Чобанов потвърди, че са били предприети навременни и категорични действия, предаде БТА.

"Успяхме да успокоим хората и те разбраха, че техните пари в банката са защитени", добави той. По думите на министъра ситуацията около Първа инвестиционна банка (ПИБ) се е нормализирала и до момента финансовата институция се справя със собствени средства.

"Сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и хората да не се поддават на паника и злонамерени слухове. Банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива", увери финансовият министър.

По отношение на имиджа на България на международните пазари Петър Чобанов подчерта, че чуждестранните ни партньори имат доверие в страната ни. Като доказателство за това той посочи реализираната емисия на дълга.

"Не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа; имаме възможности и средства сами да се справим", подчерта финансовият министър.

Водещи

Най-четени