Чобанов: Оставяме страната в устойчиво финансово състояние 23.07 | 16:00

Фискалният резерв надхвърля 8 млрд. лева, заяви министърът

От Мария Стоянова

Фискалният резерв на страната надхвърля 8 млрд. лева. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов и допълни, че това дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития в следващите няколко месеца.

"Оставяме страната в устойчиво финансово състояние", категоричен бе министърът.

Чобанов обясни, че 3 млрд. лева от тези пари ще отидат за покриване на емисията, която падежира януари следващата година. "Дотогава има време и това дава някаква допълнителна гъвкавост", обясни министърът.

Чобанов коментира, че в основната си част бюджетният дефицит се поражда от европейски средства, тъй като държавата е направила авансови плащания към бенефициентите и очаква възстановяването им от Брюксел.

"Продължават усилията за размразяване на средствата по "Околна среда" и когато това стане, с първите около 470 млн. лв. на практика ще се заличи дефицитът, дължащ се на европейските средства", заяви министърът.

По думите му финансовото министерство в момента подготвя доклад за състоянието на бюджетите на отделните министерства и ведомства, който ще бъде представен на следващото правителство, предаде БТА.

По-рано кабинетът одобри отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет. От данните става ясно, че към края на 2013 г. България е финансово стабилна като стойностите на бюджетния дефицит и държавния дълг са по-ниски от заложеното.

Фискалният резерв към края на миналата година е в размер на 4,7 млрд. лева при минимално заложен 4,5 млрд. Общата сума на данъчните приходи за 2013 г. възлиза на 22,3 млрд. лв., става ясно 

Водещи

Най-четени