Чобанов: Пенсионната реформа ще бъде ясна до средата на годината 07.04 | 16:29

За година е налице успокоение на бизнес средата, смята финансовият министър

От Елица Елефтерова

До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов при посещението си във Велико Търново. Той отбеляза, че предстои широко публично обсъждане заедно със синдикати и работодатели, за да се реши през коя година може да бъде изравнено пенсионирането по възраст при мъжете и жените.  

Във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов заедно с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса и представиха възможностите на банката за кредитиране на малкия и средния бизнес.

"За една година е налице успокоение на бизнес средата, а това означава, че е време за инвестиране", посочи Чобанов, цитиран от БТА.  

По думите му представителите на бизнеса са дали добра оценка за работата си с приходната агенция, но все още междуфирмената задлъжнялост е сравнително голяма.

Според данните на Министерството на финансите реалистично събираемите дългове са в размер на 1,6 млрд. лева. За да бъдат събрани, е изготвена програма за разсрочване на вземанията, уточни той.

На срещата с месния бизнес стана ясно и че през следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Чобанов посочи също, че 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. – от държавния бюджет. Според него предстои преразглеждане на критериите и методиката при формиране на средствата за субсидиране като част от цялостната реформа за децентрализация.

Водещи

Най-четени