Чобанов: Само 17% от парите на държавните фирми са в една банка 26.02 | 17:48

Правилата срещу концентрация на държавните пари се изпълняват

От Десислава Маданска

Само 17% от парите на държавните фирми са в една банка. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов. По думите му към момента едва 15% от държавните компании не са изпълнили изискванията по наредбата за диверсифициране на парите на държавните предприятия в банките.

По време на отчета за свършеното от управляваното от него ведомство, той посочи, че около 76% от държавните дружества внедряват или вече са въвели вътрешни правила и изпълняват правилата срещу концентрация на държавни пари.

Финансовият министър отчете, че концентрацията е намаляла и към края на 2013 г. няма банка, която да държи повече от 18% от общия обем на депозитите на държавните предприятия, информира bTV.

По данни на Министерството на финансите близо половината от парите на държавните дружества са разпределени в 3 банки.

В сектор "Енергетиката” размерът на дълговете на държавните предприятия е по-голям от депозитите им в банките. Най-голямата експозиция към една банка е намаляла от 66% през март 2013 г. до 38% през ноември, а в края на годината е била до 21% . Припомняме, че нетната експозиция на предприятие към банка е разликата между паричните средства на дадена компания, които се държат по сметка в определена финансова институция и всякакви видове заеми, получени от същото предприятие от тази банка.

В края на миналата година вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева заяви, че диверсификацията на парите на държавните фирми вече е факт. Тя отчете, че наредбата за равномерното разпределяне на средствата се изпълнява по план.

Мерките засягат 234 компании, в които държавата има над 50% участие.

Водещи

Най-четени