Чуждестранни служители в първите магазини на H&M в Румъния 31.03 | 13:44

Планират се нови магазини в много страни през 2011, България не е сред тях

От Нели Минчева

Шведската верига за дрехи H&M е довела служители от Швейцария, Швеция и Полша за работа в първите си два магазина в Букурещ, Румъния, съобщава румънското издание ZF.

Наемането на чуждестранния персонал е факт, въпреки че са били изпратени в съответните три държави и румънци за обучение, свързано с дейността и политиките на компанията.

От веригата, която все още не присъства в България, не уточняват какво е съотношението на чуждестранните и румънските служители, знае се само, че в началото на дейността ѝ в северната ни съседка фирмата ще има общо 140 души персонал.

Двата магазина на H&M се намират в търговските центрове Unirea Shopping Center и AFI Palace Cotroceni.

"Всеки път, когато отваряме магазини в нова държава, искаме помощ от колеги в други държави, където вече има магазини, за да сме сигурни, че информацията и ценностите, свързани с H&M ще бъдат лесно пренесени", коментират от компанията.

Допълва се, че в следващите магазини от веригата "се надяват да работят предимно с румънци".

От обявените в четвъртък финансови резултати на групата за първото финансово тримесечие става ясно, че печалбата ѝ за периода отбелязва силно понижение на годишна база. Според H&M това се дължи на запазените цени на дрехите въпреки поскъпването на памука.

За периода от началото на декември до края на февруари компанията има нетна печалба в размер на 2,6 млрд. крони (290,9 млн. евро), което е с 30% по-малко спрямо година по-рано.
Продажбите са намалели с 1% до 24,5 млрд. крони.

Освен в Румъния, през 2011 г. веригата ще отвори нови магазини и в редица други страни по света. Предвиденият нетен брой на нови магазини (тоест в крайната сметка се взимат предвид и планираните закривания на обекти) е 250. Очакват се нови магазини в Китай, Обединеното кралство и САЩ. За първи път марката ще стъпи в Хърватия и Сингапур, а чрез франчайз – и в Мароко и Йордания.

Официална информация за България липсва. Според мнение на маркетинг мениджър на български търговски център, цитирано от румънското финансово издание Wall-Street, H&M засега не се интересува от нашата страна. Пазарът в Румъния е много по-голям и компанията нямала интерес да стъпва у нас.

Базираната в Стокхолм компания е третата по големина верига за дрехи в света – след испанската Inditex (с марките Zara, Bershka, Pull&Bear и др.) и американската Gap (Gap, Old Navy, Banana Republics и др.)

Водещи

Най-четени