Чужди служби алармират: В България се продават горива от „Ислямска държава“ 01.03 | 10:45

Сателитни снимки на Русия и САЩ показват, че бензинът идва с танкери

От iNews.bg

До България стигат горива от "Ислямска държава" и се продават по наши бензиностанции.

Такъв сигнал дошъл от партньорските служби до нашите, информира в. "Труд", като се позова на сигурен източник от митниците.

Заради сигнала е хайката по колонките с гориво, която продържава вече няколко дни. Спецпроверките се провеждат в София и още 15 области в страната и обхващат над 50 търговски обекта.

Но ДАНС и ГДБОП не уточниха дали действат по сигнала за канала от ИДИЛ.

Има сателитни снимки на Русия и САЩ, които показват, че по засечената схема дизелът и бензинът се докарвал у нас с танкери до пристанищата във Варна и Бургас.

По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС. Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. Смята се, че там се товарят горивата, придобити от алъш-вериш между търговци от южната ни съседка и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.

Контрабандните петролни продукти били с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии. Отклоненията от евронормите за бензина били 20-40%, а за дизела - 35-70%. Това било сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с документи за "изсветляване” на товара.

Водещи

Най-четени