Чуждите инвеститори плащат за българско жителство, колкото за германско 13.02 | 15:30

Депутатите гласуваха на второ четене Закона за насърчаване на инвестициите

От Ралица Стоянова

Държавата ще позволява постоянно пребиваване на чужди граждани при инвестиция от 500 хил. лв. в търговско дружество или 250 хил. лв. в търговско дружество в райони с висока безработица, но при условие да се създадат поне 5 работни места.

Това решиха депутатите при окончателното второ гласуване на Закона за насърчаване на инвестициите.

При инвестиция от 600 хил. лв. в имоти пък ще се предоставя право на продължително пребиваване със срок от една година, което ще може да се подновява със заявление при изтичането му.

Сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите предприятия, разкрили нови работни  места, ще получават обратно направените  за тяхна сметка осигуровки за новоназначените служители за период от 24 месеца. Това предвиждат още промените в закона, информират от икономическото министерство.

Условието за ползване на преференцията е инвестицията и трудовата заетост да се поддържат от работодателите най-малко 3 години за малки и средни предприятия и най-малко 5 години - за големи фирми.

Новата мярка ще се прилага приоритетно за проекти във високотехнологични дейности на икономиката или в общините с безработица над средната за страната.

Промените в  закона предвиждат и оптимизиране и  децентрализация на процедурите  за издаване на сертификат на местно равнище. Кметовете ще могат да издават сертификати за инвестиция клас В за проекти от местно значение, както и да извършават индивидуално административно обслужване в съкратени срокове.

Те ще могат да предлагат на инвеститорите без търг право на собственост или ограничени вещни права без търг върху имоти частна общинска собственост. Общинските съвети сами ще могат да приемат наредби за насърчаване на инвестициите с общинско значение, като стимулите ще се предоставят по реда за насърчаване на инвестиционни проекти от клас А и Б.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на първоначално приетия вариант на закона заради ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Първоначално се предвиждаше постоянно пребиване да получават чужденци, които са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 млн. лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Тогава Плевнелиев даде примери колко струва правото на временно пребиваване в някои други европейски страни: в Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места; в Ирландия и Гърция – 300 хил. евро; в Естония – 63 900 евро. 

Водещи

Най-четени