Чуждите компании в Женева не искат да им се премахват данъчните облекчения 04.10 | 17:28

Управляващите в Швейцария се готвят да махнат преференциите за чужди компании

От iNews.bg

Мултинационалните корпорации, които развиват дейност и в Швейцария, възроптаха срещу плановете да не бъдат въвеждани данъчни облекчения за тези чужди компании, които имат офиси в кантона Женева, пише The Local.

Като основна отправна точка във възражението изпъква аргументът, че тези големи компании създават много работни места за швейцарците. Например персоналът на звеното на Procter & Gamble в Женева е съставено на 50% само от швейцарски граждани.

През миналата седмица управляващата Швейцарска социалистическа партия реши да повдигне въпроса относно двойното данъчно облагане и премахването на данъчна норма, която позволява на чужди граждани и компании в кантон Женева да плащат фиксиран обем от данъци всяка година, независимо от размера на доходите им.

В момента в Женева швейцарските компании дават на държавата средно 24,3% от приходите си като данъци, докато за чуждите компании процентът е 11,6 на сто. Това се отразява сериозно на Женева, тъй като там няма приходи за социална дейност и вече се наблюдава недостиг на сгради. През септември свободните сгради от общия фонд на Женева са равни на едва 0,25%.

Водещи

Най-четени