Швейцарците са най-богати в света 16.09 | 20:15

Ние - най-бедни в Източна Европа, сочи проучване на Allianz

От Кремена Бедерева

Жителите на Швейцария са най-богати в света, изпреварвайки значително САЩ и Япония, но растежът на богатството е бил най-силен в страните с нововъзникващи икономики, където все повече хора влизат в средната класа, сочи изследване на германския застраховател Allianz, пише БТА.

През 2010 г. швейцарците са натрупали брутни финансови активи от 207 393 евро на жител, което е увеличение от 4,6 на сто. САЩ се нареждат на второ място с брутни активи от 111 897 евро на човек, а Япония е трета със 111 598 евро, сочи класацията, включваща 50 държави.

Франция е чак на 15-о място с 63 774 евро, но все пак е преди Германия, която заема 17-а позиция с брутни активи на човек от 60 123 евро.

На световно равнище миналата година брутните финансови активи са нараснали с 6,2 на сто до 95,3 трилиона евро, превишавайки за първи път нивото, отчетено преди финансовата криза от 2007 г.

И докато в развитите страни се наблюдава средно едноцифрен растеж - дори спад в Ирландия, Италия и Испания, то държавите с нововъзникващи икономики са отчели двуцифрен растеж на авоарите си.

Все повече домакинства в тези региони успяват да се присъединят към средната класа. За частните домакинства в десетте страни от Източна Европа 2010 г. е приключила с растеж на финансовите активи, възлизащ на 6,5 на сто. Това увеличение е малко над отчетеното на световно равнище, но е с 3,8 процентни пункта под миналогодишното покачване.

Лидер по растеж е Румъния, където финансовите активи са скочили с над 21 процента до 5270 евро на човек. В резултат най-бедната страна в региона вече не е Румъния, а България, се отбелязва в доклада на Алианц.

В нашата страна е отчетен растеж на финансовите активи от 0,6 на сто до 5011 евро на глава от населението, се посочва в доклада, публикуван на сайта на Allianz.

Водещи

Най-четени