Шенген отпада за българските авиокомпании 02.06 | 14:31

Очакват се промени в Закона за чужденците

От Мина Стойчева

Административният Шенген ще отпадне за родните авиопревозвачи. Това предвиждат промени в Закона за чужденците, предложени от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), предаде в-к "Стандарт". Измененията бяха внесени за разглеждане в Народното събрание от депутата от БСП Петър Мутафчиев.

Целта на промените в нормативния акт е да отпаднат глобите за авиокомпаниите, превозващи пътници от трети държави без визи. До сега при такъв казус, туристът се връщаше обратно в страната си, а превозвачът се "наказваше" със солени глоби. Идеята е да се въведе задължение за предварителна проверка на документите на пътуващите, преди да са се качили на борда. Тя трябва да бъде извършена от екипажа на авиопревозвача.

Така ще бъде намален броят на пътуващите към България без визи и ще се ограничат налаганите на компаниите наказателни постановления.

Изчисленията на фирмите в бранша показват, че за периода от 2009 до 2013 г. общият размер на наложените глоби на родните авиокомпании възлиза на 1 млн. лв. Данните показват, че на един от големите български превозвачи през 2010 година са били съставени 32 акта, чиято стойност е в размер на 213 хил. лв. 

Водещи

Най-четени