Шест големи американски банки във фокуса на проверка на Федералния резерв 23.11 | 11:12

Стрес тестовете ще се извършат при специални условия

От Ивайло Ачев

Федералният резерв на САЩ планира да направи стрес тестове на шест американски банки, включително и за хипотетична ситуация на допълнително влошаване на европейската дългова криза, предаде Reuters.

Резултатите от тестовете ще станат ясни през следващата година, а банките, които ще бъдат проверени, са Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo.

От Федералния резерв обясниха, че тестовете ще се правят на база данните за развитието на пазарите през втората половина на 2008 година. В хипотетичния сценарий нивото на безработица в САЩ ще е 13% (сега е около 9%), а БВП на САЩ ще се свие с 8%.

Стрес тестовете за шестте банки са част от по-голяма проверка на 31 финансови компании с активи от поне 50 млрд. долара. Сред тези компании влизат 19 банки, а проверките ще са съобразени с големината на всяка една компания в списъка. До 9 януари 2012 година банките трябва да предадат на Федералния резерв капиталовите си планове, а отговорът на най-влиятелната финансова институция в САЩ ще стане ясен на 15 март. Не е ясно обаче кога ще бъдат публикувани официално резултатите от тази по-голяма проверка.

Водещи

Най-четени