Шефката на ДСК подава оставка от БСК заради Иван Искров 20.10 | 15:00

Виолина Маринова не е съгласна с искането на камарата за оставка на УС на БНБ

От iNews.bg

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова вече няма да е част от Българската стопанска камара (БСК).

От пресцентъра на банката съобщиха за намеренията ѝ да подаде оставка като член на УС на БСК. Причината - несъгласието на Маринова с искането на синдикатите и сдруженията на работодателите, в това число и на БСК, за оставката на УС на БНБ и на главния гуверньор Иван Искров.

Според Виолина Маринова позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система. От банката посочват, че през последните месеци на усложнена обстановка около ситуацията с КТБ Маринова се е въздържала от публични изявления и коментари.

"Не мога да позволя нито моето име, нито авторитетът на Банка ДСК да бъдат свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера", посочва Маринова, цитирана в прессъобщението на банката.

През изминалата седмица социалните партньори поискаха членовете на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) и главният гуверньор Иван Искров да подадат оставка.

Причината е, че според тях те не са предприели действия за прекратяване на разпродажбата на кредити на ТБ "Виктория", която е част от групата на Корпоративна търговска банка (КТБ), а са я насърчавали.

В свое общо писмо от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ и КТ "Подкрепа" посочиха, че са поискали от централната банка да изрази своята позиция по отношение на въпросната разпродажба.

Днес се очаква да бъде обявен докладът за състоянието на КТБ. След това в рамките на месец трябва да се реши дали банковата група ще бъде преструктурирана, или обявена в неплатежоспособност. Очаква се да се пристъпи и към изплащане на гарантираните влогове.

Водещи

Най-четени