Шефът на Фед чака по-добър икономически растеж през 2011 г. 07.01 | 17:36

Бен Бернанке подчертава, че ситуацията на трудовия пазар остава тежка

От Нели Минчева

Икономическият растеж на САЩ ще бъде малко по-силен през 2011 г., заяви в петък председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, цитиран от АФП.

"Ритъмът на икономически растеж вероятно ще бъде сравнително по-силен през 2011 спрямо 2010 г.", е заявил той пред Бюджетната комисия на Сената.

По думите му излизащите напоследък статистически данни свидетелстват за възстановяване на разходите на домакинствата, както и на корпоративните инвестиции, като тези явления може да се превърнат от единични в тенденция.

Въпреки това обаче Бернанке подчертава, че ситуацията на трудовия пазар остава тежка. Вероятно "ще мине значителен период от време, преди равнището на безработицата да се върне на нормални нива", смята той.

През декември безработицата в САЩ се понижи до 9,4%, което е най-ниското й ниво от май 2009 г. Данните станаха ясни в петък, малко преди изявлението на Бен Бернанке.

Според новата статистика през миналата година в страната са създадени 1,1 млн. работни места. През 2008 и 2009 общо 8,5 млн. американци загубиха работата си.

От поне 1948 г. насам не е имало по-продължителен период, в който безработицата да е над 9,4 на сто.

Водещи