Шивашката промишленост работи основно на ишлеме 06.11 | 09:05

През второто тримесечие има ръст на продажбите на одеяла у нас

От Деляна Петкова

Шивашката индустрия у нас продължава да отчита положителна тенденция и през второто тримесечие на годината. Това показват данните на Българската стопанска камара (БСК). Производството на шивашките предприятия се увеличава с 4,2%. С 9,1 на сто пък се увеличава оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги.

Забавя се темпът на внос на шивашки изделия - на годишна база прирaстът е в рамките на 0,3 на сто. Износът пък се увеличава в рамките на 22,7% спрямо периода април-юни 2010 година.

Основната част от продукцията на шивашката промишленост в България продължава да е от производство на ишлеме. Продажбите на производителите на облекла на вътрешния пазар бележат увеличение от 2% на годишна база през второто тримесечие на годината.

Производството на текстилни изделия също отчита ръст през второто тримесечие на годината, допълват още от БСК. На годишна база то е по-високо с 10,2%. Увеличение се наблюдава и при вноса, и при износа на текстилни изделия. На годишна база в България са внесени с 16,8% повече текстилни продукти, докато прирастът при износа е в рамките на 22,4% на годишна база.

На годишна база през тримесечието има увеличение в продажбите на вътрешния пазар само на камгарни тъкани и одеяла.

Водещи