Широко икономическо споразумение подписаха САЩ и Китай 11.05 | 12:54

Двете държави поеха ангажимент за подобрение на връзките си в няколко проблемни сфери

От Ивайло Ачев

САЩ и Китай подписаха широко икономическо споразумение, което би трябвало да даде насока за изглаждане на някои развалени отношения между двете страни, пише AФП.

Подписи под документа сложиха американският финансов министър Тимъти Гейтнър и китайският вицепремиер Ван Кишан. Гейтнър изрази задоволство от постигнатото и вярва, че то ще даде шанс за подобрение на ситуацията на китайския пазар за американския бизнес.

От американска страна обявиха, че споразумението предполага и подобрение на положението с юана. Според американските специалисти стойността на юана е подценена с около 40% спрямо долара, а от юни миналата година насам китайската валута е засилила позициите си спрямо щатската само с 5%.

Китай също така се съгласи да предприеме мерки за засилване на местното потребление т.е. да премести фокуса от насочване към износ на икономиката си.

Друго ключово споразумение между двете държави е съгласието на Китай да спре да изисква от американски компании да ползват развита в Китай технология, когато се борят за получаване на държавна поръчка в азиатската страна. САЩ отдавна се оплакват, че Китай пренебрегва американските компании под претекст "предимство за китайските иновации".

Водещи

Най-четени