Щатите: „Северен поток 2“ ще направи по-зависими Украйна и Европа 11.12 | 17:30

Киев ще загуби милиарди, ако транзитът през украинските тръби спре, казват анализатори

От iNews.bg

Русия се стреми да увеличи влиянието си в Европа и Украйна с газопровода "Северен поток-2", заяви високопоставен дипломат в САЩ в изостряне на реториката на Вашингтон срещу газопровода, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс. "С помощта на "Северен поток-2" Русия се стреми да увеличи влиянието си върху Запада, като отделя Украйна от Европа", заяви Франсис Фанън, американски помощник-секретар по енергийните ресурси в Държавния департамент.

Срещу тръбопровода се противопоставят както президента-републиканец Доналд Тръмп, така и неговия демократически предшественик Барак Обама. Според тях Русия може да използва газопровода като политически инструмент, за да консолидира властта си над Европа. Голяма част от газа, който Европа понастоящем получава от Русия през тръбопровод, минава през Украйна, която събира транзитни такси в размер на милиарди долари, съставляващи до 3% от брутния й вътрешен продукт. Ако "Северен поток-2", който има за цел да доставя руски газ в Западна Европа през Балтийско море и "Турски поток" - тръбопровод за доставка на газ от Русия в Турция, се осъществят, Украйна ще загуби транзитните си приходи.

Владимир Путин заяви, че "Северен поток-2", на консорциума от руския държавен газопровод "Газпром" и пет европейски компании, е с чисто икономически характер и не е насочен срещу други страни. Руският газ може да продължи да минава през Украйна, ако тръбопроводът бъде завършен, каза Путин. Русия обаче е спирала доставките на газ за Украйна през последните години поради поредица от ценови спорове. Критиците на "Северен поток-2" казват, че това би могло да увеличи способността на Русия да манипулира европейските енергийни пазари.

Германският външен министър Хайко Маас заяви този месец, че Берлин няма да оттегли политическата си подкрепа за "Северен поток-2" и че германският канцлер Ангела Меркел е получила уверение от страна на Путин през август, което ще позволи доставките на газ на територията на Украйна.

Коментарите на Фанън идват, след като той пътува до Източна Европа, за да обсъди проекти, които биха могли да предложат на Европа по-разнообразно снабдяване с природен газ. Те включват плаващ терминал за втечнен природен газ на адриатическия остров Крък, който може един ден да получи внос на газ от САЩ. Фанън заяви, че очаква агресията на Русия в Азовско море да увеличи подкрепата за няколко законпроекта в Конгреса на САЩ, които включват нови санкции за руския енергиен сектор.

Водещи

Най-четени