Ще засаждат лозя с европари при ползване на права от националния резерв 01.10 | 17:09

Досега при ползване на права от националния резерв, стопаните плащаха сами инвестициите

От Диана Цветкова

Европейската комисия разреши на лозари и винопроизводители да могат да засаждат лозя с евросредства, когато са получили права от Националния резерв за засаждане на винени сортове, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

До момента при ползване на права от националния резерв, стопаните плащаха изцяло сами инвестициите.

"Ползването на европейски средства ще бъде като антикризисна мярка за сектора", коментира директорът на агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев.

След реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз през 2007 г. беше дадена възможност лозаро-винарския сектор да се подпомага самостоятелно. За него беше предвиден отделен бюджет, като се даде възможност на страните-членки да изготвят и

защитят пред ЕК свои национални програми.

В Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България 2008/2009 – 2013/2014 г. са включени три мерки за подпомагане. По едната от тях – Преструктуриране и конверсия на винени лозя, са предвидени средства за обновяване на насажденията в размер на 75 % от стойността на инвестицията.

От началото на 2012 г. се наблюдава завишен интерес за засаждане на лозя с права от Националния резерв от права на засаждане. Закупуването на лозови насаждения по тази мярка обаче е нерентабилно и производителите се насочват към засаждане на лозя със собствени средства. Това от своя страна води до намаляване на усвояемостта на бюджета по Националната програма.

Сега е направено изменение на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. като е изключена забраната за подпомагане с права от Националния резерв от права на засаждане на винени лозя.

На 28 септември Министерство на земеделието и храните гарантира на Европейската Комисия, че изменението на Националната програма няма да доведе до повишаване на производствения потенциал от винени лозя на нейната територия.

Предприети са действия за промени в националното законодателство относно условията и реда за предоставяне на финансова помощ по програмата.

Водещи

Най-четени