Ще изнасяме български дрехи и храни за Босна и Херцеговина 23.06 | 15:40

Засилваме икономическото сътрудничество с балканската държава

От Мария Стоянова

Български фирми имат възможност за сътрудничество с партньори от Босна и Херцеговина в сектори като хранителната и текстилната промишленост, изграждане на инфраструктурни проекти, дървообработващата, мебелната промишленост, както и за участие в търгове, организирани от правителството на балканската държава.

Това стана ясно при подписването на Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Босна и Херцеговина. На събитието присъстваха икономическият министър Драгомир Стойнев, зам.-министърът Красин Димитров и министърът на външната търговия и икономическите отношение на Босна Борис Тучич.

"Съществува неизползван потенциал в областта на търговско-икономическите връзки въпреки традиционно добрите отношения между България и Босна и Херцеговина", заяви Стойнев.

Той подчерта, че за първото тримесечие на 2014 г. стокообменът между двете държави възлиза на 17 476 млн. евро, което е увеличение с 27% спрямо същия период на миналата година. Според икономическия министър въпреки положителнатарезултати през последната година стокообменът между България и Босна и Херцеговина е недостатъчен.

"През последната една година правителството предприе редица мерки за подобряването на бизнес климата в България", каза министър Стойнев и припомни намалените административни режими, в резултат на които българският бизнес спести 160 млн. лв.

Според заместник-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров потенциални области за сътрудничество между България и Босна и Херцеговина са инвестициите, регионалните енергийни и транспортни проекти, търговията и туризма.

"Българският бизнес проявява интерес към инвестиции в Босна и Херцеговина,която има безмитни отношения с останалите държави на Балканския полуостров, които не са членки на ЕС", обяснизам.-министърът с ресор външноикономическа политика.

Най-четени