Ще имаме търговско представителство в Ирак от догодина 29.11 | 17:14

София и Багдад подписаха споразумение за икономическо и научно сътрудничество

От Мая Александрова

Българско търговско представителство ще бъде открито в Ирак догодина. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В София бе подписано споразумение за икономическо и научно сътрудничество между България и Ирак по време на заключителното заседание на Смесения комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество.

Драгомир Стойнев посочи, че това ще стимулира в голяма степен директните контакти между българските и иракските компании и ще се избегне практиката за оскъпяване на българската продукция от наличието на посредници от други страни.

Стойнев открои сред най-перспективните стоки за експорт. По думите му това са българските торове и селскостопански препарати, лекарства, електрическа и електронна апаратура, продукти на черната и цветната металургия, стоки от леката промишленост.

Министърът отбеляза, че Ирак е перспективна дестинация и за взаимен инвестиционен обмен. Той припомни, че редица български компании имат дългогодишен опит в Ирак при изграждането на важни
транспортни, промишлени, инфраструктурни обекти.

Драгомир Стойнев отбеляза, че българският бизнес е готов да се включи с нови проекти и експерти в
икономическото възстановяване на Ирак.

Министърът изрази убедеността си, че тази инициативност ще намери реализация и в други конкретни съвместни проекти в строителството, добивната индустрия, металургията, преработвателните отрасли, химията, фармацията.

От своя страна представителите на иракското правителство заявиха, че Багдад ще информира българската страна за всички важни проекти, които управляващите в Ирак искат да реализират за
възстановяването на страната, за да се използва опитът на българските фирми.

"Безспорен успех в съвместната ни работа е решението да се създаде Българо-иракска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество", посочи още министър Стойнев.

По думите му тя ще съдейства активно на институциите и бизнеса от двете страни да разширят и задълбочат взаимоизгодното сътрудничество в области като промишленост, селско стопанство, строителство, енергетика, научно-развойна дейност, телекомуникации, транспорт и логистика,
туризъм, инвестициите, образованието, технологиите.

Споразумението набелязва конкретни мерки за директен обмен на бизнес информация, участие в международни изложения, повишаване ролята на малките и средни предприятия, по-тесни връзки между финансовите и банковите институции, предава БТА.

Решението за създаване на българско търговско представителство в Ирак идва само ден след като премиерът Пламен Орешарски се срещна с иракските министри на индустрията и минералите Ахмед Дели и на търговията Хайрула Бабакр.

При разговорите между тях бе отчетено като проблем отсъствието именно на български посланик и на търговски аташе в Багдад.

Водещи

Най-четени