Ще можем да взимаме газ от Румъния до Нова година 05.09 | 16:58

София и Букурещ заедно ще искат дерогация за новите еконорми на ТЕЦ-овете

От iNews.bg

България ще може да разчита на евентуални доставки на газ от Румъния в края на тази година. Това ще стане възможно, след като северните ни съседи приключат с проекта за изграждане на компресорна станция "Подишор". След изграждането й потокът на синьо гориво по междусистемната връзка ще може да се обръща и към България, а не както е в момента – само в посока Румъния. Това стана ясно по време на срещата на енергийните министри на двете държави Теменужка Петкова и Тома-Флорин Петку. Проблемът още от изграждането на интерконектора, е че налягането в нашите тръби е по-високо от това в румънските. Така въпреки изграждането на свързващата тръба под Дунав, засега единствено България може да подаде на Румъния газ. След приключването на компресорната станция връзката реално ще може да работи и в двете посоки.

"Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство", отбеляза Петкова по време на срещата. Двамата министри бяха категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз.

Българският и румънският електроенергиен оператор обсъждат възможността за подписване на споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. За това също се договориха Петкова и Петку.

В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.

Двете страни приветстваха възможността за обединение на пазарите за електроенергия.

Във връзка с завишените изисквания на Европейския съюз по отношение на големите горивни инсталации, министър Петкова запозна румънския си колега с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, така че да се даде възможност за продължаване работата на въглищните централи.

Водещи

Най-четени