Ще плащаме повече за услугите на Moody's 21.09 | 18:04

Годишната базова такса се вдига с 3 хил. до 60 хил. евро

От Нели Минчева

Таксата, която България плаща на рейтинговата агенция Moody's Investors Service, се увеличава, става ясно от съобщение на пресслужбата на кабинета.

Годишната базова такса за 2011 и 2012 г. ще бъде увеличена с 3 хил. евро в сравнение с 2010 г. и ще стане 60 хил. евро, е решило правителството. Промяната е направена с приемането на приложение към договора с агенцията, който е сключен през май 2005 г.

Таксата за емитиране на облигации, дължима при емисия на облигации на международните пазари, става 50 хил. евро. Промените влизат в сила от 1 октомври 2011 г.

"Необходимостта от правно регулирани отношения между България и рейтингова агенция Moody's Investors Service се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, направени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната до капиталовите пазари и за затвърждаване на статута на стабилен и ниско рисков емитент в условията на непрекъсната несигурност на финансовите пазари", коментират от Министерски съвет.

iNews припомня, че по-рано тази година България прекрати договора си с друга световна рейтингова агенция - Японската агенция за кредитни рейтинги (JCRA), сключен също през 2005 г. Преди това пък се отказахме и от услугите на Fitch Ratings.

Така единствената друга рейтингова агенция, чиито услуги използва страната ни, освен тези на Moody's, е Standard & Poor's.

Водещи

Най-четени