Ще получаваме газ и от Гърция от лятото на 2018 г. 10.12 | 18:15

Подписахме окончателното инвестиционно решение за интерконектора с южната ни съседка

От iNews.bg

България ще може да получава природен газ и през Гърция след малко повече от 2 години. Това стана ясно днес от думите на премиера Бойко Борисов след подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на междусистемната връзка България-Гърция. "Днес не подписваме меморандум или надежди. Вече имаме краен срок да трансферираме природен газ – 2018 г.", каза той.

Акционерите в смесената компания ICGB сложиха подписите си под документа. В проектната компания по 50% притежават Българският енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon, която е съвместно дружество между италианската Edison и гръцката DEPA.

С въпросния документ акционерите в смесената компания се ангажират да осигурят необходимото финансиране за завършване на строителството, веднага след издаването на всички необходими разрешителни. Затова приетото окончателно инвестиционно решение се счита за последната стъпка преди началото на строителните дейности по интерконектора. Предвидено е строежът да започне през втората половина на 2016 г. Според предварителния график търговска експлоатация на интерконектора трябва да започне в средата на 2018 г.

"Благодарение на нашите партньори в ЕК, САЩ, Гърция и на нашата балансирана позиция днес ние имаме шанса да изградим газоразпределителен център, който да ни гарантира енергийна независимост", каза още Борисов. По думите му от това ще печели не само България, но и целия регион.

Енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза, че реализирането на проекта за първи път ще даде достъп на България и целия регион на Югоизточна и Централна Европа до алтернативни потенциални източници на природен газ от Каспийския регион, Близкия изток, Източното Средиземноморие, както и терминали за втечнен природен газ.

Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро. Очаква се при влизането му в експлоатация интерконекторът да е с до 3 млрд. куб. м. годишен капацитет, който може да бъде увеличен на следващ етап.

Междусистемната връзка е с дължина 181 км на българска територия и 31 км – на гръцка. Тя се изгражда изцяло на търговска основа от смесената компания ICGB. Интерконекторът Гърция – България е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа. Израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него – от 80 млн. лева в бюджета за 2015 г. на 215 млн. лева в бюджета за следващата година.

Водещи

Най-четени