Ще получи ли Гърция втория заем – отговорът идва след три дни 16.02 | 10:08

Изглежда Атина изпълнява условията на ЕС, но съмнения има

От Ивайло Ачев

В понеделник, 20 февруари, Гърция най-вероятно ще може да се зарадва на добри новини от еврозоната. Тогава се очаква да бъде взето решение за спасителния пакет от 130 млрд. евро, който южните ни съседи трябва да получат.

Според председателя на Eurogroup Жан-Клод Юнкер остават само няколко технически въпроса, които да бъдат изгладени, за да може Гърция да получи пакета. Финансовите министри на еврозоната обаче поискаха писмени декларации от страна на гръцкия политически елит, че независимо кой е начело на страната, договорените условия по втория помощен пакет трябва да се изпълнят безусловно и да няма шикалкавене, пише Bloomberg.

По думите на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос страната му е изпълнила всички условия на ЕС и МВФ. Изявлението беше дадено след снощната видео конференция на финансовите министри от еврозоната. Стана ясно още, че Холандия и Финландия са искали помощния пакет за Гърция да се осигури чак след предсрочните парламентарни избори през април, но Жан-Клод Юнкер не спомена и дума по този въпрос.

През 2010 година Гърция получи заем от 110 млрд. евро от ЕС, МВФ и Световната банка, но се оказа, че той е недостатъчен. Страната трябва да покрие задължения от 14,5 млрд. евро по изтичащи свои облигации до 20 март тази година.

Най-четени