Ще пускат нови доставчици на ток на енергийната борса 23.01 | 17:49

Чрез нея през 2017 г. сме изнесли с 40% повече ток

От iNews.bg

Държавата смята да увеличи броя на доставчиците на енергия на борсата. Това ще стане със законодателни промени, които вече се обсъждат в парламента. Това съобщи по време на енергиен форум в София зам.-председателят на комисията по енергетика Валентин Николов, предаде БГНЕС. Причината за увеличаване на броя на доставчиците се прави заради скандалите с недостига на ток за бизнеса, което доведе до съмнения за спекула с цената и шокови поскъпвания до 300% в сегмента "Ден напред".

Валентин Николов също поддържа тезата на енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов, че на борсата се предлагат най-ниските цени спрямо тези в региона. Като за пример Николов посочи, че вчера индустриалният ток се е търгувал по 42 евро за мегават част спряно 90 евро в Румъния. Не така обаче мисли бизнесът, чиито представители от КРИБ коментираха твърденията като "опашати лъжи".

Като част от решението на проблема с индустриалния ток на борсата Николов вижда в осигуряване на допълнителна енергия и от ВЕЦ-овете през зимните месеци. Според разчетите на Електроенергийния системен оператор, борсата през миналата година е изнесла с 40% повече енергия за съседните страни спрямо 2017 година.

Водещи