Ще свали ли ЕЦБ основната лихва? 27.09 | 11:18

В края на мандата на Жан-Клод Трише това изглежда недотам вероятно

От iNews.bg

Възможността за сваляне на основната лихва в еврозоната не е изключена, твърдят чиновници от Европейската централна банка (ЕЦБ) пред Reuters. Мнението беше изказано точно когато президентът на Централната банка на Люксембург Ив Мерш категорично заяви, че спекулациите за рязко сваляне на лихвата през следващия месец са "налудничави".

През последните дни все повече играчи на пазара изразяват мнение, че основната европейска лихва може да бъде свалена от 1,5% на 1%. Пред такъв ход обаче има сериозни препятствия, като може би най-важното е, че мандатът на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише приключва и едва ли той ще иска да направи обратен завой в политиката на подопечната му институция точно накрая на управлението си. Това би значело, че признава, че е направил грешка, казва финландският представител в ЕЦБ Ерки Лийканен.

"Следваме една посока, а спекулациите показват, че някои хора просто не виждат къде се намира север на компаса", коментира Ив Мерш. Той визира целта на ЕЦБ да държи инфлацията в еврозоната под 2%. Мерш обаче призна, че при "драстично влошаване" на икономическата ситуация в еврозоната, може да се наложи сваляне на лихвата.

През август обаче инфлацията във валутния съюз на ЕС достигна 2,5%. Въпреки това се очаква тя да падне и нивото ѝ да задоволи борда на директорите на ЕЦБ преди редовната им месечна среща на 6 октомври. Тогава ще се вземе решение дали да има промяна на лихвата.

Водещи

Най-четени