Ще се возим по още 72 км магистрали от догодина 22.05 | 14:21

Тогава ще бъдат завършени Лот 3 на "Струма" и пътят София–Калотина

От Георги Георгиев

Нови 72 километра магистрални пътища ще бъдат построени до края на следващата година. Това каза по време на пресконференция в Пазарджик министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя уточни, че това са Лот 3 на автомагистрала "Струма" и пътят София-Калотина. През тази година се очаква да приключи строителството на двата лота на автомагистрала "Марица", Лот 4 на магистрала "Струма" и обходните пътища на Враца и на Монатана, което е общо 90 километра нови магистрални отсечки, каза още Терзиева, цитирана от БТА.

По думите на министъра сред приоритетите на правителството е ремонт и рехабилитация и на пътищата от втори и трети клас. Тази година са предвидени 50 милиона лева за такива отсечки, посочи Терзиева.

Тя добави, че идеята е ежегодно правителството да отделя между 70 и 150 милиона лева за превантивен ремонт на по-малките пътища, за да може да се възстанови републиканската пътна мрежа.

Министър Терзиева посочи още, че за област Пазарджик през тази година са осигурени повече от 17,3 милиона лева от публичната инвестиционна програма на правителството. Сред приоритетните обекти е и строителството на язовир "Луда Яна" край Панагюрище, чиято стойност е около 52 милиона лева.

Средствата са осигурени чрез заем от Световната банка и от държавният бюджет. Правителството е успяло да удължи с още три години срокът на споразумението за държавен инвестиционен заем със Световната банка, поясни Десислава Терзиева. Средствата от този заем трябва да бъдат насочени към строителство и рехабилитация на язовирите "Пловдивци", "Студена" и "Христо Смирненски".

Министърът на регионалното развитие днес е на посещение в област Пазарджик. Десислава Терзиева ще се срещне с кметовете на Батак и Пещера, ще инспектира ремонта на пътя Пещера-Батак и ще открие два обекта, ремонтирани по ОП "Регионално развитие".

Водещи

Най-четени