Ще се намеси ли Япония, за да задържи оскъпяването на йената? 02.08 | 10:37

Токио сериозно се безпокои от твърде силната японска валута, която пречи на износа

От Ивайло Ачев

Твърде силните позиции на японската йена притесниха сериозно японското правителство, което даде сигнал, че скоро може да има намеса на пазарите, предаде Ройтерс.

В понеделник (01.08.11) един щатски долар се търгуваше за 76,29 йени. Тази стойност е съвсем близка до пика през март, веднага след природните бедствия, които удариха Страна на изгряващото слънце. Тогава един долар се разменяше за 76,25 йени.

Днес рано сутринта българско време един долар се търгуваше за 77,40 йени.

"Йената е твърде силна – по-силна, отколкото разчитахме, че ще бъде", заяви пред японския парламент министърът на финансите на Япония Йошихико Нода.

В края на седмицата (04.08-05.08.11) Японската централна банка ще проведе поредното си месечно заседание. Очаква се, че ако японското финансово министерство пожелае да продава йени, то централната банка най-вероятно ще разшири програмата си за изкупуване на активи. В момента тя е в размер на 10 трилиона йени, а вероятното увеличение ще стигне 15 трилиона йени.

Засега японските власти все още не са решили дали да действат, но ако това стане, то те ще действат сами – без подкрепата на Г-7. След земетресението от 11 март Г-7 се намеси в подкрепа на йената, но сега движението на японската валута идва заради недоверието на пазарите към дълговите проблеми на САЩ.

За последно Япония се намеси еднолично в подкрепа на йената през септември 2010 година, когато наля на пазара 2,1 трилиона йени.